WPC  (wood plastic composite) или дрво-пластичен  композит  спаѓа   во  група  на  релативно  нови  композитни  материјали  кои  наоѓаат  примена  во   градежништвото. По  својот  состав, тој  е  комбинација  од  дрвени влакна / прав/пилевина, полимер и адитиви, т.е. додатоци  како  адхезиви, пигменти,…итн. Може  да  се  рече  и  дека  е  еколошки материјал,  бидејки  за  негово  производство  не  се  трошат  природни  ресурси,  туку  се  користи  рециклирана  пластика  и  дрвен  прав  кој  е  остаток  во  дрво-преработувачката  индустрија.

Дрво-пластичниот композит  може  да  се  обликува  во  било  која  форма,  па  така  од  него  можат  да  се  произведуваат  нај различни  профили  и  елементи  кои  се  користат  во  уредување  на  надворешни  амбиенти: подови, патеки, перголи, огради, жардињери, клупи,…итн.

Палета  на бои  во  кои  се  среќава  овој  материјал,  ги  опфаќа  земјените  тонови:  од  темно сива,  преку  окер,  до  темно  кафеава,  а  површината  може  да  биде  мазна,  ребреста  или  со  текстура  на  дрво.

Предностите  на  еден  ваков  материјал  се  бројни:

  • има широка примена
  • отпорен е на атмосферски влијаниjа
  • не скапува  и  не  се  распаѓа
  • отпорен на UV зрачења
  • лесно се монтира
  • не бара повторно  боење  или  лакирање
  • не го  напаѓаат  инсекти и габи
  • површината не  се  лизга

Додека  неговите  мани  се:

  • повисока цена  во  однос  на  другите  материјали
  • доколку е  под  директно  влијание  на  сончева  светлина,  може  да  ја  смени  нијансата,  т.е. да  избледне

Подови од композит

Дрво-пластичниот  композит  во  вид  на  профили  за  подни  површини  се  среќава  и  под  име  “ Decking”.  Профилот  за    Decking  е  во  вид  на  даска,  но  постојат  и  таканаречени  DIY  или  “ направи  сам“   системи  во  вид  на  плочки  на  PVC подлога. Ваков  систем ,  заради  лесна  монтажа,  носи    назив  “quick deck”:

10

Композитна даска – Decking

11

Композитна плочка- Quick deck

За  подот  од  композитни  даски,  потребни  се  и  дополнителни  елементи,  како  греди  за  подконструкција, дистанцери, типли и завртки,  завршни  лајсни,  додека  за  подот  од  композитни  плочки  може  да  биде  потребна  евентуално  само  завршна  лајсна  (L-профил).

Се  разбира,  за  монтажа  е  потребен  и  соодветен  алат: електрична  дупчалка, навртувач, чекан, пила  со  можност  за  сечење  под  агол.

За  монтажа  на  подот  од  композитни  даски,  потребно  е  да  се  исполнат  неколку  предуслови  и  секако  да  се  следи упатството  на  производителот  за  да  крајниот  резултат  биде  задоволителен. Важните  предуслови  се  обезбедување  на  чиста, стабилна, цврста  и  мазна  подлога,  со  пад  од  1-2 %  за  да  се  обезбеди  непречено  оттекување  на  вода  под  композитниот  под.

Погрешен  начин  на  монтирање  може  да  доведе  до  намалена  издржливост  и  оштетување  на  даските,  затоа  секогаш  е нај добро  монтажата  да  се  довери  на  искусни  монтери.

Не  треба  да  се  дозволи  подолготрајно  задржување  на  снег,  ниту  пак  таложење  на  нечистотии.  Пожелно  е  периодично  чистење  на  површината  со  вода  и  четка,  а  евентуални  дамки  можат  да  се  третираат  внимателно  со  шмиргл хартија.

Композитниот  под  наоѓа  примена  во  откриени  и  наткриени  тераси, стази, површини  околу  базени,  итн.  Не  е  препорачлив  за  затворени  простори  без  вентилација.

Оставете коментар

ЗАТВОРИ

Категории

Додади во кошничка
Artboard 5

📣 Биди во тек со сите промоции на Мега сега и на Viber

Внеси мобилен телефон (3897xxxxxxx) и зачлени се

📣 #МегаИзвестување

Салонот на МЕГА во Куманово нема да работи во сабота, 02.12.2023, поради попис.
Ве молиме контактирајте не на телефон или е-маил, или посетете ги нашите продажни места во Куманово.